Straatprotesten in Kirgistan na arrestatie oppositieleider

door
Belga
Leestijd 2 min.

In Bisjkek, de hoofdstad van Kirgistan, zijn zondag honderden mensen op straat gekomen uit protest tegen de arrestatie van de prominente oppositieleider Omurbek Tekebajev. De man wordt beschuldigd van fraude en corruptie, maar volgens de demonstranten is die aanklacht "politiek gemotiveerd". Tekebajev werd zondagochtend gearresteerd op de luchthaven van Bisjkek. Hij kwam net terug van de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Volgens het Comité voor Nationale Veiligheid (GKNB) zou de man 1 miljoen dollar aan smeergeld hebben ontvangen van een Russische zakenman in 2010, toen hij nog vicepremier was.

Zondagnamiddag kwamen een driehonderdtal demonstranten samen voor de GKNB-gebouwen in Bisjkek om zijn vrijlating te eisen, onder wie ook de voormalige Kirgizische presidente Roza Otunbajeva. "De arrestatie van Tekebajev, 's nachts in de luchthaven, leek wel de arrestatie van een terrorist", verklaarde ze aan de aanwezige journalisten.

Tekebajev is de leider van de socialistische Ata-Meken partij en zetelt ook in het Kirgische parlement. Hijzelf ontkent elke beschuldiging.

Omurbek Tekebajev is de laatste naam in een reeks oppositieleiders die door het Kirgische regime worden ondervraagd voor criminele feiten. Volgens critici zijn alle zaken echter politiek gemotiveerd.

In de voormalige Sovjetrepubliek worden in november presidentsverkiezingen gehouden. De zittende president Almazbek Atambajev komt volgens de grondwet niet meer in aanmerking voor een nieuwe termijn. Atambajev heeft de grondwet recent echter aangepast, waardoor de eerste minister in het land meer bevoegdheden krijgt. De oppositie vermoedt dat de president in november dus gewoon premier wordt, om zijn macht zo grotendeels te behouden.

Bron: Belga