Oscars maken zich op voor recordavond

Oscars maken zich op voor recordavond
AFP / R. Beck

Vannacht worden in Los Angeles voor de 89ste keer de Oscars uitgereikt. Naast het antwoord op de vraag of ‘La La Land’ met de meeste beeldjes naar huis gaat, is het ook afwachten of Viola Davis als eerste Afro-Amerikaan kan toetreden tot een heel select clubje.

In het Dolby Theatre in Hollywood eert de Amerikaanse filmsector vannacht de beste films van het afgelopen jaar. In totaal worden in 24 categorieën Oscars uitgereikt. Dat betekent dus heel wat zenuwachtige filmsterren in de zaal, maar bij Viola Davis zal de spanning extra te snijden zijn.

De actrice staat voor een historische avond. Zij kan de eerste Afro-Amerikaan worden die ‘triple crown’ kan winnen. Daarvoor moet je in je carrière een Emmy, Tony en Oscar winnen. De eerste won ze voor haar rol in de televisieserie ‘How To Get Away With Murder’ en een Tony kreeg ze voor haar acteerwerk in de toneelstukken ‘King Hedley II’ en ‘Fences’. Met de verfilming van ‘Fences’ maakt ze nu kans op een Oscar.

Davis zou nog maar de 23ste persoon in de Amerikaanse filmgeschiedenis die een ‘triple crown’ kan winnen. Andere bekende namen die tot het selecte clubje behoren zijn Helen Mirren, Al Pacino en Maggie Smith, die professor Anderling speelde in de Harry Potter-films.

De uitgesproken topfavoriet voor deze editie van de Oscars is ‘La La Land’. De musical met Ryan Gosling en Emma Stone in de hoofdrollen dingt in maar liefst veertien categorieën mee naar een prijs. Dat zijn evenveel nominaties als Titanic.

Wil je zelf kijken of de dansende Ryan Gosling zijn nominatie kan verzilveren? Zap dan om 1u30 naar het Amerikaanse ABC of open dan de livestream op de website van de televisiezender.