Op vier jaar tijd dubbel zoveel afgeschafte bussen in Antwerpen en Oost-Vlaanderen

door
Belga
Leestijd 2 min.

In 2016 kwamen 16.800 bussen van De Lijn niet opdagen omdat er geen chauffeur was. Vooral in Antwerpen en Oost-Vlaanderen is het probleem groter geworden de voorbije jaren. Knack.be bericht over de cijfers, die komen uit een schriftelijke vraag van Groen-fractieleider in het Vlaams Parlement Björn Rzoska aan Vlaams minister voor Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). De cijfers focussen specifiek op bussen die niet rijden door personeelstekort of een chauffeur die niet komt opdagen, bijvoorbeeld omdat hij ziek is. In 2012 waren er 4.992 afgeschafte ritten in Antwerpen, vorig jaar waren dat er al 8.908. In Oost-Vlaanderen is de stijging nog sterker: van 1.715 naar 4.392. In de andere provincies bleef het aantal geschrapte ritten stabiel.

Volgens Rzoska illustreren de cijfers dat het beleid van Weyts niet werkt. "Hoe kan Weyts nu volhouden dat hij mensen wil 'verleiden' om de bus te nemen als in Antwerpen en Oost-Vlaanderen het aantal geschrapte ritten sinds zijn beleid is verdubbeld? Wachten op een bus die niet komt, niets is zo frustrerend", luidt het op knack.be.

Bij De Lijn wijst woordvoerder Tom Van de Vreken erop dat 99,8 procent van de bussen wél uitrijdt, maar hij toont ook begrip voor de frustraties. De vervoersmaatschappij ziet twee redenen voor geschrapte ritten. Ten eerste kon De Lijn tussen 2007 en 2009 geen nieuwe bussen kopen. "De leeftijd van de vloot stijgt, wat meer technische kwaaltjes en uitval met zich meebrengt", zegt Van de Vreken.

Ten tweede is het beroep van buschauffeur een knelpuntberoep. De Lijn zegt inspanningen te leveren, met onder meer de VDAB en de stad Antwerpen, om aan voldoende chauffeurs te geraken. "We zijn er echt mee bezig", zegt Van de Vreken. Ondertussen kan met overuren echter niet alles opgelost worden.

bron: Belga