GP Düsseldorf judo - Lola Mansour verovert voor het eerst brons op een Grand Prix

door
Belga
Leestijd 2 min.

Lola Mansour (-70 kg) heeft zaterdag in Düsseldorf voor het eerst in haar internationale judocarrière brons veroverd op een Grand Prix, die samen met de Grand Slams de IJF World Tour vormen als hoogste niveau van de internationale competitie. In Düsseldorf was Mansour (World Ranking 50) vrij in de eerste ronde en vervolgens nam ze vrij gemakkelijk de maat van de Marokkaanse veterane Assmaa Niang (WR 17), die ze de hele kamp met aanvallend judo domineerde en in de laatste minuut in een houdgreep nam die 46 seconden voor tijd een ippon opleverde.

Daarna moest ze de tatami op tegen de twee jaar jongere Nederlandse Sanne Van Dijke (WR 22), die op 12 februari brons pakte op de Grand Slam van Parijs. Onze landgenote zette de meeste aanvallen op maar kon niet scoren tegen een stug verdedigende Van Dijke. Dat leidde tot een golden score en daarin kreeg een vermoeide Mansour na meer dan twee minuten een waza-ari tegen waardoor ze naar de herkansingen tegen haar leeftijdsgenote Szaundra Diedrich (WR 27) verwezen werd. Anderhalve minuut voor tijd kon Mansour de regerende Duitse kampioene een eerste keer echt werpen. Aanvankelijk leverde dat geen score op maar na het bekijken van de videobeelden kreeg ze een halve minuut later toch de welverdiende waza-ari achter haar naam.

In de kamp om het brons nam ze het op tegen een andere Duitse, de 19-jarige juniore Giovanna Scoccimarro (WR 77), die vorig jaar op de Grand Slam van Abu Dhabi (29/10) goed was voor een vijfde plaats. Mansour scoorde al na 47 seconden een waza-ari tegen de regerende wereldkampioene bij de junioren, daarna hield ze knap stand.

De 23-jarige Mansour mocht tot op heden al vijf keer het podium op van een Continental Open, het niveau net onder de IJF World Tour. Het werd vijf keer brons: Tunis (18/1/15 en 17/1/16), Oberwart (15/2/15), Casablanca (15/3/15) en Warschau (28/2/16). Haar beste resultaat ooit op een Grand Prix was een zevende stek op de GP van Samsun in Turkije (2/4/2016).

bron: Belga