Césars – Belgische coproductie “Elle” van Paul Verhoeven verkozen tot beste film

Césars - Belgische coproductie "Elle" van Paul Verhoeven verkozen tot beste film

De César voor Beste Film is vrijdag naar de Belgische coproductie “Elle” van de Nederlandse regisseur Paul Verhoeven gegaan, op de 42ste editie van de Césars in Parijs. In de thriller speelt Isabelle Huppert een vrouw die zelf op zoek gaat naar haar verkrachter. Eerder op de avond kreeg ze voor die rol de César voor Beste Actrice.
De film haalde het vrijdagavond van “Divines” van Houda Benyamina, “Frantz” van François Ozon en “Mal de pierres” van Nicole Garcia. “Ma Loute” van Bruno Dumont en “Les Innocentes” van Anne Fontaine, waar het Belgisch Scope Pictures aan meewerkte, en “Victoria” van Justine Triet, met de Belgische Virginie Efira, dongen ook mee in de topcategorie.
“Elle” werd elf keer genomineerd, maar haalde het niet in onder meer de categorieën Beste Regie, Beste Mannelijke Bijrol en Beste Vrouwelijke Bijrol.
De film werd mede geproduceerd door het Waalse Entre Chien et Loup en won in januari al twee Golden Globes, een voor Beste Buitenlandse Film en de andere ging naar Huppert voor Beste Actrice. Begin februari kreeg “Elle” in Spanje de Goya voor Beste Europese Film. De Goyas zijn de belangrijkste Spaanse filmprijzen.

bron: Belga