Bijna vijftig doden bij aanslag en gevechten in Jemen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Achtenveertig mensen zijn vrijdag gedood bij een bomaanslag, gevechten en bombardementen in Jemen, zo zeggen lokale veiligheidsbronnen. Volgens anonieme veiligheidsbronnen gebeurde vrijdagochtend een zelfmoordaanslag aan de ingang van een militair kamp in de stad Zinjibar, de hoofdplaats van de zuidelijke provincie Abyan. Acht mensen, onder hen ook soldaten, overleefden de aanslag niet en elf anderen raakten gewond.

De terreinwagen was naar verluidt gevuld met brandhout, om te doen uitschijnen dat het om een levering ging. De aanvallers wilden na de explosie aan de ingang het kamp binnendringen, maar dat is hen niet gelukt. Er werden schoten uitgewisseld tussen hen en de bewakers.

De aanslag werd nog niet opgeëist maar volgens een lokale ambtenaar lijkt het te gaan om Al Qaida, die in het gebied al meerdere keren militaire doelwitten uitkoos.

Meer naar het noorden, in de centraal gelegen provincie Baïda, vonden vrijdag hevige gevechten plaats tussen strijders van regeringsgezinde stammen en Houthi-rebellen.

Die laatsten wilden in het arrondissement Weld Rabii gebied van de stammen innemen, en bij het geweld dat daarop volgde kwamen twintig rebellen en zes strijders van de stammen om. Ook in het gebied Sawmaa kwamen negen rebellen om in een hinderlaag die opgezet werd door strijders van stammen.

In het centrum van het land vindt er regelmatig geweld plaats tussen de stammen en Houthi-rebellen. Die laatsten proberen er hun gebied uit te breiden.

Tot slot stierven in Marik, ten westen van hoofdstad Sanaa, vijf burgers door een granaat die zou zijn gelanceerd door Houthi-rebellen.

Bron: Belga