Elektrisch geleide planten zijn de toekomst

Foto Pixabay

Onderzoeksingenieur in de bio-elektriciteit Eleni Stavrinidou heeft een elektrische draad ingebracht in een stengel van een roos. Dat staat te lezen op de blog Science News for Students. Haar team was aan het experimenten met bloemen en probeerden een cyborg te maken, een levend voorwerp met elektronische verbeteringen.

In het water dat de roos kreeg, zaten de bouwstenen verwerkt die nodig waren om de draad te doen groeien. Eenmaal binnenin de stengel hechtten de bouwstenen zich vast aan elkaar. Ze vormden een draad die elektriciteit geleid door de bloem.

De polymeren die nu in de bloem zitten, bevinden zich ook in de basis van elk computergestuurd systeem. De chip van je smartphone bevat talloze van deze deeltjes die informatie opslaan en verwerken. Het is mogelijk dat bloemen ooit dezelfde chips zullen bevatten.

Het project staat nog in zijn kinderschoenen, maar Stavrinidou hoopt dat de prestaties van haar team zullen leiden tot planten met nieuwe functies. De planten zouden bijvoorbeeld meer zonlicht opnemen, wat ervoor zorgt dat ze sneller bloemen, fruit en groenten voortbrengen. Ze kunnen ook meer informatie bieden over de temperatuur, vochtigheid en zonlicht.