Onderzoekscommissie aanslagen raakt niet klaar tegen 22 maart

door
Belga
Leestijd 2 min.

De onderzoekscommissie naar de aanslagen mist de symbolische deadline van 22 maart die ze zichzelf had opgelegd. De bedoeling is nu om tegen eind april helemaal klaar te raken. Nadien wil de commissie vervellen tot een opvolgingscommissie, om zo het lot van de slachtoffers te kunnen blijven opvolgen. Oorspronkelijk mikte de onderzoekscommissie op eind 2016 om met haar eindrapport en aanbevelingen te komen. Nadien werd dat 15 maart. Met de slachtoffers in gedachten, wilde de commissie immers zeker afsluiten voor de eerste verjaardag van de gruwelijke gebeurtenissen op Brussels Airport en in het metrostation Maalbeek. De commissie dreef het werktempo op en ging zelfs even 'in conclaaf'.

Dat het nu toch niet lukt, vindt commissievoorzitter Patrick Dewael geen ramp. "We dachten dat dit symbolisch erg belangrijk zou zijn voor de slachtoffers", aldus de Open Vld'er. Maar verschillende slachtoffers vroegen volgens hem intussen om net zo lang mogelijk door te gaan, om zo hun situatie op de radar te houden. Bedoeling is om dat na 30 april te blijven doen via een opvolgingscommissie, zoals die er eerder bijvoorbeeld kwam rond seksueel misbruik.

Concreet wil de onderzoekscommissie het luik veiligheidsarchitectuur helemaal afronden tegen midden volgende maand. De commissie last daarvoor onder meer een werkweekend in van 10 tot 12 maart.

Nadien zouden dan nog extra hoorzittingen volgen rond radicalisering. Ook de zaak rond de Grote Moskee van Brussel is nog niet uitgeklaard, nadat de doortocht van imam Mohamed Galaye N'Diaye niemand in de onderzoekscommissie echt had kunnen overtuigen. Maar daarnaast bleken ook praktische zaken - denk aan vertaalwerk - voor wat extra oponthoud te zorgen.

De nieuwe deadline ligt dus op 30 april. De vraag rest nog of een consensus mogelijk zal zijn over het eindrapport en de aanbevelingen.

bron: Belga