Milieuschandaal VW – Topmanagement VW gaat minder verdienen

Milieuschandaal VW - Topmanagement VW gaat minder verdienen

Het topmanagement van Volkswagen zal voortaan minder verdienen. In de nasleep van het uitstootschandaal en bijhorende kritiek besloot de toezichtsraad van de Duitse autogroep vrijdag om een hervorming van het verloningssysteem door te voeren. De CEO zal voortaan hoogstens het ronde bedrag van 10 miljoen euro per jaar mogen verdienen. Voor de andere leden van het topmanagement is dat maximaal 5,5 miljoen euro. De hervorming voert niet alleen bovengrenzen in. Er is ook een aangescherpte regeling voor de bonussen. Daartegenover staat een verhoging van het vaste deel van het salaris. Het nieuwe beleid gaat reeds dit boekjaar in.
De hoge lonen bij VW hadden heel wat kritiek opgeleverd, ook voor de periode voor de uitbraak van dieselgate. Zo verdiende de vorige topman, de in de nasleep van het uitstootschandaal opgestapte Martin Winterkorn, in 2011 zowat 17,5 miljoen euro. Vooral de bonussen, omwille van een hogere winst, hadden zijn loon fors opgetrokken.

In een mededeling zegt de nieuwe CEO, Matthias Müller, dat het management volledig achter de “modernisering” van het verloningsmodel staat en instemt met een wijziging van de lopende regelingen.
Volgens VW zal de maximale reductie tegenover het vorige systeem kunnen oplopen tot 40 procent, afhankelijk van de bonussen.
Volgens het Duitse persagentschap dpa zou het loon van de CEO in de periode 2011-2015 gemiddeld 40 procent gekrompen zijn tot 8,4 miljoen euro, indien het nieuwe loonmodel in die jaren in voege was geweest. Voor de andere directieleden zou dit minus 28 procent tot 4,3 miljoen euro geweest zijn.

bron: Belga