Belangrijkste tegenstandster van drugsoorlog Duterte gearresteerd

door
Belga
Leestijd 1 min.

Senatrice Leila De Lima, de belangrijkste tegenstandster van de meedogenloze strijd tegen drugs die de Filipijnse president Rodrigo Duterte voert, is gearresteerd nadat ze de nacht doorbracht in de senaat. Voordat ze zich overgave aan de politie zei De Lima aan de pers dat ze onschuldig is, en de aanklachten voor drugshandel tegen haar onwaar zijn. "Het is een eer om te worden opgesloten voor de dingen waartegen ik me verzet. Alstublieft, bid voor mij", verklaarde ze.

De 57-jarige senatrice was donderdagavond naar de senaat gevlucht, om te ontsnappen aan de politie die haar bij haar thuis wilde arresteren. Ze sliep in haar bureau op de senaat, maar gaf zich daarna over aan de politieagenten.

Leila de Lima, een advocate en mensenrechtenactiviste, was tussen 2010 en 2015 minister van Justitie in het kabinet van president Benigno Aquino. Ze wordt ervan beschuldigd om in die periode grote sommen geld ontvangen te hebben van drugsbendes, om een oogje dicht te knijpen voor illegale drugshandel in gevangenissen.

Na de verkiezingen van vorig jaar werd ze verkozen tot senator voor de Liberal Party. Daar staat ze bekend als een van de scherpste criticasters van huidig president Rodrigo Duterte.

Bron: Belga