Busabonnement van autistische jongen in beslag genomen

Flickr / vitalyzator

De ouders van een autistische jongen uit Lebbeke zijn boos over een boete van 250 euro die bij hen in de bus is gevallen. Busmaatschappij De Lijn schreef de boete uit omdat het busabonnement geplastificeerd was en dat mag niet.

Milan Sacré lijdt aan een autismestoornis en heeft een motorische beperking. Hij maakt al een tijd gebruik van zijn Buzzy Pazz waarmee hij gratis de bus en tram mag nemen, maar daar kwam op 12 december vorig jaar een einde aan.

Tijdens een klasuitstap kreeg de veertienjarige een proces-verbaal onder zijn neus. “Een controleur merkte op dat het busabonnement geplastificeerd was en dat is een inbreuk. Mijn zoon zijn abonnement werd in beslag genomen”, zegt vader Hein Sacré.

“Je mag je busabonnement niet plastificeren omdat we de echtheid moeten controleren”, zegt Tom Van de Vreken, woordvoerder van De Lijn, tegen het Nieuwsblad. “Elk abonnement is gemaakt van speciaal materiaal dat je niet kan scheuren en als er een hard plastic rond zit, kan een controleur niet nagaan of het echt is.”

Klanten hebben drie pogingen om een klacht in te dienen tegen de boete en de eerste moet binnen de dertig dagen na ontvangst van het pv gebeuren. “De ouders hebben dat niet gedaan, maar we zullen de boete wel seponeren”, verklaart de woordvoerder.

Tegen september volgend jaar worden de papieren abonnementen van Buzzy Pazz vervangen door een harde Mobib-kaart.