Schoonbroer van Spaanse koning blijft vrij zonder borg

door
Belga
Leestijd 1 min.

Inaki Urdangarin, de zwager van de Spaanse koning die onlangs veroordeeld is tot zes jaar cel, blijft in afwachting van een definitief rechterlijk besluit op vrije voeten, zonder dat hij daarvoor een borgsom van 200.000 euro moet betalen. Dat heeft de rechtbank van de Balearen donderdag beslist. Met hun besluit strijken de drie rechters tegen de haren van het parket in. Het trio gaf de echtgenoot van prinses Cristina voorts de toestemming in Zwitserland te blijven, waar hij sinds 2013 met vrouw en vier kinderen woont.

Eén verplichting legde de rechtbank op: de voormalige handbalkampioen moet zich maandelijks presenteren voor de "juridische autoriteit" van het land. Hij moet ook reizen buiten de EU melden en elke adreswijziging doorgeven.

Bij het buitenkomen van de rechtzaal werd Urdangarin door betogers uitgefloten. Die noemden hem een "chorizo", in normale omstandigheden een worst, maar in dit verband een synoniem van "dief".

De advocaten van de verdediging hebben nog enkele dagen om beroep aan te tekenen. In dat geval heeft het Spaanse opperste gerechtshof nog tot 28 februari om dat beroep te verwerpen.

Prinses Cristina werd in hetzelfde proces vrijgesproken.

Bron: Belga