Pyongyang noemt autopsie op vermoorde halfbroer Kim Jong-un "illegaal en immoreel"

door
Belga
Leestijd 1 min.

De autopsie op het lichaam van Kim Jong-nam, de vermoorde halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, is op een "illegale en immorele" manier gebeurd. Dat heeft het staatspersagentschap KCNA, een spreekbuis van het regime, vandaag verklaard. Het gaat om de eerste officiële Noord-Koreaanse reactie op de zaak Jong-nam, na een radiostilte van tien dagen.

Pyongyang eist ook dat het lichaam van de vermoorde halfbroer naar Noord-Korea wordt gestuurd. Maleisië weigert dat echter zolang de familie van de man geen DNA heeft afgestaan. Volgens de Maleisische autoriteiten zijn die DNA-stalen nodig om de overledene officieel te identificeren, wat KCNA vandaag dan weer "absurd" noemde. "Maleisië politiseert de teruggave van het lichaam, met een totaal misprijzen voor het internationaal recht en de moraliteit", aldus het persagentschap. KCNA herhaalde verder nog eens dat Noord-Korea het onderzoek naar de moord samen met de Maleisiërs wil voeren, en dat het land bereid is om een delegatie juristen richting Maleisië te sturen.

Kim Jong-nam werd op 13 februari vermoord op de internationale luchthaven van Kuala Lumpur, in Maleisië. De 45-jarige man werd er vermoedelijk vergiftigd door twee vrouwen, een 28-jarige Vietnamese en een 25-jarige Indonesische. Ze zouden in de vertrekhal van de luchthaven een vloeistof in zijn gezicht hebben gegooid. De Maleisische politie zoekt ook nog naar twee verdachten uit Noord-Korea. Het gaat om een lid van de Noord-Koreaanse ambassade en een werknemer van een Noord-Koreaanse luchtvaartmaatschappij.

Bron: Belga