Europa League - AA Gent houdt Tottenham op Wembley in bedwang en bekert voort

AA Gent heeft zich donderdag geplaatst voor de achtste finales van de Europa League. De Buffalo's hielden Tottenham in de terugwedstrijd van de zestiende finales op Wembley op een 2-2 gelijkspel. Vorige week was de heenwedstrijd in de Ghelamco Arena op 1-0 geëindigd. Gent startte in een uitverkocht Wembleystadion met spits Kalifa Coulibaly. Jérémy Perbet, de doelpuntenmaker van de heenwedstrijd, nam plaats op de bank. Bij Tottenham stonden met Mousa Dembélé, Jan Vertonghen en Toby Alderweireld drie Rode Duivels aan de aftrap. Harry Kane, afgelopen weekend in de FA Cup nog goed voor drie doelpunten, ging op zoek naar zijn honderdste doelpunt.

De Spurs hadden hun zinnen gezet op de Europa League en legden van bij het begin een hoog tempo op. Na tien minuten was de Gentse voorsprong uit de heenwedstrijd al uitgewist. Eriksen maakte dankbaar gebruik van een misverstand tussen Gershon en Mitrovic en scoorde de 1-0 door de benen van doelman Kalinic. Tien minuten later stonden de bordjes evenwel opnieuw in evenwicht. Gent kreeg een hoekschop cadeau, want Milicevic tikte de bal over de achterlijn, en Harry Kane kopte het leer voorbij zijn eigen doelman. Tottenham moest nu nog minstens twee keer scoren en bleef aandringen. Kalinic was attent op een schot van Walker. Vijf minuten voor de rust kreeg het Londense enthousiasme een serieuze knauw. Na een aanslag op het been van Dejaegere werd goudhaantje Deli Alli voor het eerst in zijn carrière met rood van het veld gestuurd.

Ook met een nummeriek nadeel bleven de Spurs in de tweede helft de bal opeisen. Eriksen werd van de 2-1 gehouden door de goed uitgekomen Kalinic. Kane kreeg enkele minuten later een uitstekende kans om zijn fout van voor de pauze recht te zetten, maar zijn schot ging voorlangs. Meteen daarna kopte de Engelse spits naast. Op het uur was het dan toch raak voor Tottenham. Na een versnelling van Walker legde Eriksen goed af voor Wanyama, die de 2-1 heerlijk in doel trapte. De troepen van Mauricio Pochettino kampeerden bijna voor het doel van Kalinic, die net op tijd een teruggekopte bal van Gershon kon pakken en een hard schot van Walker in het zijnet zag vliegen. Gent kon daar amper iets tegenover zetten, maar kwam ruim een kwartier voor het einde wel bijna op gelijke hoogte via Simon. Zijn kopbal belandde in het zijnet. Tottenham moest even naar adem happen en kreeg tien minuten voor tijd het deksel op de neus. De ingevallen Perbet kreeg het leer ter hoogte van de penaltystip in de voeten en duwde de 2-2 door de benen van Dier voorbij Lloris.