"Brussels Airport-dossier moet geobjectiveerd worden"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het dossier moet geobjectiveerd worden. Dat verklaarden zowel federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) als de Vlaamse en Brusselse ministers-presidenten, Geert Bourgeois (N-VA) en Rudi Vervoort (PS), bij hun aankomst aan de Lambermont voor een werkvergadering van het Overlegcomité over het dossier van de geluidshinder rond Brussels Airport. De 60 dagen die men heeft voor Brussel effectief boetes int, lijkt voor de meesten erg krap, maar iedereen lijkt bereid een oplossing te vinden. Bourgeois, Vervoort en Waals minister-president Paul Magnette (PS) wezen naar de federale regering om een initiatief te nemen. Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault verwees naar het voorstel dat de Brusselse regering vorige week deed. Bourgeois daarentegen wilde niet ingaan op het Vlaamse plan dat vanmorgen in De Tijd uitlekte.

Geert Bourgeois keek uit naar de bereidheid van de andere regering om een een oplossing te vinden. Of dat binnen de 60 dagen kan gebeuren, lijkt hem een korte periode. Hij verwees ook naar het federale regeerakkoord waarin een vliegwet wordt aangekondigd. Rudi Vervoort stelde dat tijdens deze vergadering vooral de werkmethode moet worden vastgelegd. Voor hem moet alles op tafel gelegd worden. Fremault herhaalde dat een structurele en duurzame oplossing gevonden moet worden. Voor Magnette moet de federale regering haar verantwoordelijkheid nemen en routes uittekenen die de Brusselse inwoners respecteren. Bellot wil dat een werkgroep het levenslicht ziet.

De vergadering van vanmorgen is officieel geen Overlegcomité, maar een werkvergadering. Dat betekent dat de vicepremiers en viceministers-presidenten niet uitgenodigd zijn. In principe zijn enkel de regeringsleiders en de bevoegde ministers aanwezig. Maar toch schoof ook Brussels viceminister-president Guy Vanhengel (Open Vld) aan tafel. De zieke Vlaamse minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wordt vervangen door Joke Schauvliege (CD&V).

bron: Belga