Hetze over geluidsnormen gaat drie weken de koelkast in

Het overleg over de geluidsnormen voor vliegtuigen boven Brussel verhuist naar enkele werkgroepen. Die moeten de technische problemen "objectiveren".
door
Xavier
Leestijd 1 min.

De federale, Vlaamse en Brusselse regering hebben zestig dagen de tijd om een oplossing te vinden voor de geluidsnormen voor het vluchtverkeer boven Brussel. Om de gemoederen wat de bedaren wordt de hete aardappel tijdelijk doorgeschoven naar enkele werkgroepen.

De zes of zeven groepen, het exacte aantal staat nog niet vast, krijgen drie weken de tijd om de verschillende technische problemen te objectiveren, aldus de federale minister van Mobiliteit François Bellot (MR). De besprekingen zullen gaan over de instructies die de piloten krijgen, de statistieken over overtredingen van de geluidsnormen, het uitstel van het opstijgen, het schrappen van de Kanaalroute en de voorstellen rond de bocht naar links.

Naast concrete aanbevelingen moeten de werkgroepen ook de angel uit de gesprekken halen. De laatste dagen verhardde vooral bij de Vlaamse en Brusselse onderhandelaars de toon van de uitspraken. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) wees na de vergadering van gisteren op het groot verschil in visie tussen de verschillende regeringen. "Maar de wil om tot een oplossing te komen is er", klonk het. Dan zal hij wel overeen moeten komen met Brussels minister voor Leefmilieu Céline Fremault (cdH), die niet wil weten van een verminderde leefbaarheid in Brussel.