Plastic is grootste vijand van onze oceanen

De VN hebben de campagne #CleanSeas gelanceerd om de oceanen te zuiveren van plastic. Jaarlijks belandt meer dan acht miljoen ton plastic in de oceanen.

Meer dan 80% van al het afval in de oceanen is plastic. Daarmee is het een van de grootste vervuilers van onze zeeën. Als er geen maatregelen worden genomen, zal er tegen 2050 meer plastic dan vissen in de oceanen zitten.

Het gaat niet alleen om zakken of flessen, maar ook om microplasticdeeltjes, die verwerkt zitten in cosmeticaproducten. De VN lanceren daarom een wereldwijde campagne om mensen te sensibiliseren en overheden en bedrijven te overtuigen maatregelen te nemen die het gebruik van plastic reduceren.

De lancering van de campagne #CleanSeas vond plaats op de World Ocean Summit in Bali. De bedoeling is dat overheden tegen 2022 de hoeveelheid plastic reduceren. Dat kan onder meer door de industrie aan te sporen om kleinere verpakkingen te maken of consumenten op te roepen om hun gewoontes te veranderen.

Op ons bord

“De vervuiling vindt in alle oceanen ter wereld plaats en via de maritieme voedselketen komt dat ook op ons bord terecht”, zegt Erik Solheim, hoofd van het milieuprogramma van de VN. “We hebben lang genoeg staan toekijken hoe het probleem steeds groter werd. Het moet nu stoppen.” Negen landen, waaronder België, hebben zich al aangesloten bij de campagne.

Noordzee

Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open Vld) werkt aan een nationaal actieplan voor minder afval in zee. Dat heeft hij laten weten naar aanleiding van de start van de campagne. “Onze Noordzee werd ooit de riool van Europa genoemd”, zegt De Backer. “Intussen zijn we veel strenger geworden en het water in de Noordzee is vandaag veel properder. Maar er sluimert internationaal een groeiend, nieuw probleem: jaarlijks belandt meer dan acht miljoen ton plastic in de oceanen. Ook in België worden we hiermee geconfronteerd. In elke kilogram Belgisch zand vind je bijvoorbeeld vandaag tot 150 stukjes plastic.”