Vanhengel: “Wie belangenconflict inroept, moet ook proactief naar oplossing zoeken”

Vanhengel: "Wie belangenconflict inroept

Brussels viceminister-president Guy Vanhengel (Open Vld) vindt dat er, ongeacht de vraag of het tweede belangenconflict rond de Brusselse geluidsnormen nu wettelijk is of niet, in de eerste plaats naar een oplossing voor het dossier moet gezocht worden. “Wie een belangenconflict inroept, wordt geacht proactief naar een oplossing te zoeken”, haalt hij tegenover Belga scherp uit naar de Vlaamse regering, die tot op vandaag nog geen voorstel op tafel heeft gelegd. Vanhengel wijst erop dat de Brusselse regering gisterenavond een positie heeft ingenomen die het debat over het dossier moet mogelijk maken. Hij verwijst naar de beslissing om vanaf middernacht wel pv’s uit te schrijven, maar geen boetes te innen.

De Brusselse Open Vld’er vraagt zich ook af of Vlamingen en Brusselaars het elkaar wel gunnen om tot op een oplossing te komen. In een opiniestuk op De Tijd luidt het: “Er zullen aan beide zijden inspanningen moeten worden geleverd. Aan Vlaamse zijde kan dat de verlenging van de startbaan zijn en/of toelaten dat de Brusselse tram en metro niet aan de NAVO moeten stoppen, maar doorgetrokken worden tot aan Brussels Airport. Aan Brusselse zijde moet redelijkheid worden opgebracht inzake de geluidsnormen.”

Hij wijst er meteen op dat “van zodra één Vlaamse inspanning wordt gevraagd krijgen we meteen een ‘njet’. Kijk maar naar wat ik over het hoofd kreeg toen ik de verlenging van de startbaan opperde. Tja, door de Brusselaars systematisch af te schilderen als ‘malloten’ zullen we er niet geraken”, besluit hij.

Vanhengel verzekert tenslotte aan Belga dat er binnen de Brusselse regering geen onenigheid is over het standpunt van de regering in het dossier.

bron: Belga