Open Vld'er Guido De Padt botst met Van Quickenborne over Eandis-dividend

door
Belga
Leestijd 2 min.

Open Vld'er en burgemeester van Geraardsbergen Guido De Padt reageert fors op het pleidooi van zijn Kortrijkse partijgenoot Vincent Van Quickenborne voor lagere Eandis-dividenden. "Kortrijk heeft makkelijk praten", vindt De Padt. "Solidariteit onder steden en gemeenten veronderstelt dat men de startlijn voor iedereen gelijk legt en ook daarvoor pleiten zou pas echt dapper zijn." Mocht distributienetbeheerder Eandis een marktconform dividend uitkeren aan de gemeenten, dan zou de stroomfactuur jaarlijks met 40 euro per gezinslid kunnen dalen, argumenteert Van Quickenborne vandaag in Het Laatste Nieuws. De gemeenten zouden daardoor inkomens missen, maar moeten volgens hem dan maar besparen of de belastingen verhogen.

Van Quickenborne's partijgenoot De Padt zet daar echter stevige kanttekeningen bij. Ook hij vindt dat de energiefactuur naar omlaag moet en dat bijkomende inspanningen door de gemeenten onderzocht kunnen worden. "Maar Vincent zou dan wel de collegialiteit moeten doortrekken tot op het niveau van de verdeling van het Gemeentefonds", reageert de Open Vld'er. "Nu zijn er 43 steden die eerst 41 procent of 950 miljoen van het Gemeentefonds onder elkaar verdelen, vooraleer ze dan nog eens zelf met de rest van de 308 Vlaamse steden en gemeenten langs de kassa van 1,4 miljard euro mogen passeren."

Door die regeling vertrekt Kortrijk volgens De Padt met een rugzakje van 15,6 miljoen euro, "waarmee men dus de verlaging van de Eandis-dividenden perfect kan financieren". Maar 84 procent van de Vlaamse gemeenten krijgt zo'n startpremie niet. "Solidariteit onder steden en gemeenten veronderstelt dat men de startlijn voor iedereen gelijk legt en ook daarvoor pleiten zou pas echt dapper zijn", besluit De Padt.

bron: Belga