Netanyahu hekelt “hypocrisie” van VN tijdens historisch bezoek aan Australië

Netanyahu hekelt
Netanyahu hekelt "hypocrisie" van VN tijdens historisch bezoek aan Australië

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft Australië geprezen omdat het “moedig bereid is de hypocrisie van de VN te doorprikken”. Netanyahu is de eerste zittende Israëlische premier die een bezoek brengt aan Australië. In een opiniestuk naar aanleiding van het bezoek van Netanyahu, had de Australische premier Malcolm Turnbull gezegd dat zijn regering geen “eenzijdige” resoluties zou steunen die Israël bekritiseren. In december had de VN-Veiligheidsraad een resolutie aangenomen die de uitbreiding van de Israëlische nederzettingen in bezette gebieden op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem als illegaal veroordeelt.

“Australië is meer dan eens moedig bereid geweest om de VN-hypocrisie te doorprikken”, zei Netanyahu in Sydney tijdens een persconferentie. “De VN zijn in staat tot vele absurditeiten. Ik denk dat het belangrijk is dat je oprechte en schrandere landen hebt zoals Australië, die de VN vaak opnieuw met de voeten op de grond zetten.”

Hij beklemtoonde dat de “kern van het conflict” in het Midden-Oosten de “aanhoudende weigering” van de Palestijnen is om een Joodse staat te erkennen en dat de kwestie van de nederzettingen buiten proportie is opgeblazen. Hij zei geen twee miljoen Palestijnen te willen opnemen als burgers van Israël. “Ik wil dat ze alle vrijheden hebben om zichzelf te besturen, maar geen enkele macht om ons te bedreigen”, zei hij.

Turnbull zei op zijn beurt dat Australië altijd een tweestatenoplossing heeft gesteund. Hij moedigde Netanyahu ook aan om opnieuw met de Palestijnen aan de onderhandelingstafel te gaan zitten.

Bron: Belga