Nederlandse premier en minister van Justitie overleggen met Wilders over lek

Nederlandse premier en minister van Justitie overleggen met Wilders over lek
Nederlandse premier en minister van Justitie overleggen met Wilders over lek

De Nederlandse premier Mark Rutte en minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie hebben vanochtend overlegd met PVV-leider Geert Wilders. Eerder was immers bekend geraakt dat een agent uit de beveiliging van Wilders contact heeft gehad met criminelen. De premier wilde na afloop van de ontmoeting in de Tweede Kamer niets kwijt. Volgens de Nederlandse krant NRC heeft een agent uit de beveiliging van Wilders contact gehad met criminelen. Het gaat volgens de krant om een medewerker van de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) die vertrouwelijke informatie heeft gelekt naar een Marokkaans-Nederlandse misdaadorganisatie.

“Als ik de dienst (DBB) die mij moet beveiligen niet meer blind kan vertrouwen, kan ik niet meer functioneren. Dit is onacceptabel”, twitterde Wilders in de afgelopen nacht. De tweet was gericht aan premier Rutte. Hij heeft al jaren strenge bewaking vanwege bedreigingen.

De Telegraaf meldde vandaag op basis van “bronnen op het hoogste niveau binnen de politie” dat de betrokken agent ook werkte voor het speciale team dat specifiek de PVV-leider beveiligt. Deze IRIS-unit verricht onder meer voorverkenningen naar plaatsen die onder anderen Wilders wil bezoeken.

De functionaris van de DBB is maandag aangehouden en buiten functie gesteld. De politie meldde dat de man in de privésfeer vertrouwelijke politie-informatie had gedeeld.

Volgens NRC had de agent van Marokkaanse komaf toegang tot databases met zeer vertrouwelijke inlichtingen. De criminele organisatie waaraan hij zou hebben geleverd, zou zich schuldig hebben gemaakt aan heling en aan het witwassen van crimineel geld.

Bron: Belga