Geluidshinder Brussels Airport: ‘Noem het geen Overlegcomité”

Geluidshinder Brussels Airport: 'Noem het geen Overlegcomité"

Officieel staat er morgenvroeg geen Overlegcomité gepland over het Vlaams belangenconflict tegen de toepassing van de Brusselse geluidsnormen. Het gaat slechts om een “werkvergadering”. Juridisch gezien blijft de impact wel dezelfde, valt te horen op het kabinet van premier Charles Michel. Na de aankondiging van het nieuwe Vlaamse belangenconflict viel te horen dat de zaak morgen geagendeerd werd op een Overlegcomité. Iets waar trouwens forse kritiek op kwam uit Brusselse hoek. De Brusselse regering noemt het tweede belangenconflict immers ongeldig en haalde uit naar de “duidelijke partijdige beslissing” van de premier om de zaak als voorzitter van het Overlegcomité te agenderen.

Dat het uiteindelijk niet om een officieel Overlegcomité gaat, heeft naar verluidt geen verdere juridische implicaties voor het ingeroepen belangenconflict. Dat gaat immers automatisch in, en wel daags nadat het door het secretariaat van het Overlegcomité zoals voorzien aan alle betrokkenen is overgemaakt, klinkt het in de Wetstraat 16. Het reglement dat dit bepaalt, is door alle leden van het Overlegcomité gevalideerd, merkt men daarbij nog op.

Wat er dan wel gepland staat? Een werkvergadering waartoe het secretariaat van het Overlegcomité de ministers-presidenten en de ministers van Mobiliteit heeft uitgenodigd. Het verschil met een officieel Overlegcomité? Er komen geen notificaties en de vicepremiers worden in principe niet verwacht.

Een oplossing zal de bijeenkomst donderdagochtend om 8 uur niet opleveren. Maar in federale regeringskringen hoopt men dat het toch minstens zal kunnen leiden tot afspraken over een methodologie om binnen de afkoelingsperiode van zestig dagen alsnog een uitweg te vinden.

bron: Belga