Duizenden Armeense kinderen groeien, afgescheiden van ouders, op in weeshuizen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Duizenden kinderen in Armenië groeien vanwege een handicap of armoede afgescheiden van hun ouders op in weeshuizen en andere instellingen. Dat blijkt uit een rapport dat mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) vandaag uitbrengt. "De regering moet dringend voorzien in in de gemeenschap ingebedde diensten, kwaliteit en een inclusieve opvoeding, zodat alle kinderen in hun eigen gezin kunnen opgroeien. Van meer dan 90 procent van de kinderen in de Armeense weeshuizen, speciale internaten voor kinderen met handicaps en andere instellingen leeft nog minstens één ouder. Ze verblijven daar vaak jaren.

HRW besluit uit het onderzoek dat de Armeense overheid onvoldoende middelen inzet om de kwaliteit in de instellingen te verzekeren. "De regering heeft enkele gedurfde engagementen opgenomen om het aantal kinderen te beperken, maar moet ervoor zorgen dat er op die beloftes ook ernstige en duurzame acties volgen", aldus Jane Buchanan van HRW, die het rapport schreef.

De instellingen zorgen vaak voor de sociale diensten voor families die te maken krijgen met armoede, werkloosheid, slechte huisvesting, gezondheidsproblemen of handicaps. De diensten en het personeel voor die mensen concentreren zich vaak in de instellingen, in plaats van beschikbaar en toegankelijk te zijn in de gemeenschap. "Daartoe worden veel families verplicht om hun kinderen naar deze instellingen te sturen, zelfs al zouden ze ze zelf thuis willen opvoeden."

Unicef wees er eerder al op dat de kostprijs voor kinderen in instellingen, tussen de 3.000 en 5.000 dollar per jaar per kind, beter gebruikt zou kunnen worden voor rechtstreekse steun aan de families. "Dat is op de lange termijn ook minder duur", citeert HRW de VN-kinderrechtenorganisatie.

bron: Belga