Ook vrouwen rijden dit jaar Luik-Bastenaken-Luik

Luik-Bastenaken-Luik krijgt voor het eerst een editie voor vrouwen. Bij de mannen is het parcours dit jaar gewijzigd.

In april is ‘La Doyenne’ bij de mannen al aan de 103de editie toe, terwijl de vrouwen dan nog maar voor de eerste keer aan de bak mogen in de klassieker. Dat heeft organisator Amaury Sports Organisation (ASO) op een persconferentie in Luik bekendgemaakt.

De vrouwen zullen 135,5 kilometer voorgeschoteld krijgen tussen Bastenaken en Luik. Vanaf dit jaar hebben de twee Waalse klassiekers dus allebei een vrouwenwedstrijd. In de Waalse Pijl wordt er immers al voor de 20ste keer een koers voor vrouwen georganiseerd. Daar wordt 120 kilometer gekoerst met start en aankomst op de Muur van Hoei. Vorig jaar ging de winst naar de Nederlandse Anna van der Breggen (Rabobank, foto).

Wegenwerken

De 103de editie van Luik-Bastenaken-Luik bij de mannen wordt op 23 april gereden over een afstand van 258 kilometer. Door werken in Stavelot wordt dit seizoen een belangrijke parcourswijziging doorgevoerd. De hellingen van Wanne, Stockeu en Haute Levée vallen weg, en in plaats daarvan krijgt het peloton de hellingen van Pont, Bellevaux en Ferme Libert voorgeschoteld vooraleer ze aan de traditionele finale mogen beginnen. In die finale valt de Naniotstraat weg, waardoor de beklimming van Saint-Nicolas meer dan eens de scherprechter zal worden in de laatste rechte lijn richting de aankomststreep in Ans.

Wildcards

De Belgische ploegen Wanty-Groupe Gobert, WB Veranclassic Aquality Protect en Sport Vlaanderen-Baloise mogen dit jaar deelnemen aan Luik-Bastenaken-Luik. Dat maakte de organisatie gisteren bekend. Verder mogen nog vijf Pro Continentale teams deelnemen aan de laatste voorjaarsklassieker. Het gaat om de Franse teams Cofidis en Direct Energie, het Nederlandse Roompot-Nederlandse Loterij en het Ierse Aqua Blue Sport. Alle achttien WorldTour-teams zullen eveneens present tekenen.