"In het buitenland kijken ze hier met veel onbegrip naar"

De luchtvaartmaatschappijen tonen weinig begrip voor de patstelling rond de geluidshinder van Brussels Airport. Vandaag staat er een overleg tussen de verschillende regeringen gepland.
door
Jelle
Leestijd 1 min.

De Brusselse regering dreigde ermee om boetes te innen bij luchtvaartmaatschappijen die hun strenge geluidsnormen overtreden. Eergisteren werd uiteindelijk beslist om de boetes wel uit te schrijven maar nog niet te innen, maar de patstelling tussen de Brusselse en de Vlaamse regering over de geluidsnormen blijft.

"Buitenlandse luchtvaartmaatschappijen kijken hiernaar met veel onbegrip", zegt Roger Delye, secretaris-generaal van de koepel van luchtvaartmaatschappijen BAR (Board of Airline Representatives). "Zij kunnen niet begrijpen dat dit mogelijk is in België, in een internationale stad als Brussel. Wat de laatste dagen is vertoond, is ongehoord. En de verklaringen van de ministers tonen aan dat we niet op de goede weg zitten."

"Het gebakkelei tussen de verschillende partijen gaat door, en intussen blijft ons ongeduld verder groeien", zei TUI fly-woordvoerder Piet Demeyere. "Vluchten uitstellen, zoals Ryanair besliste te doen, is voor ons niet mogelijk." Ook bij Thomas Cook Airlines is dezelfde redenering te horen.

Brussels viceminister-president Guy Vanhengel (Open Vld) is kritisch voor de Vlaamse regering. "Wie een belangenconflict inroept, wordt geacht proactief naar een oplossing te zoeken", zei hij aan Belga. Vandaag zitten de premier, de verschillende ministers-presidenten en de ministers van Mobiliteit samen in een werkvergadering van het Overlegcomité.