Tegen 2030 worden we gemiddeld ouder dan 90

De levensverwachting gaat de komende jaren wereldwijd blijven toenemen. Volgens een studie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zullen Zuid-Koreaanse vrouwen in 2030 de eersten zijn om gemiddeld ouder te worden dan 90.
door
Maarten
Leestijd 2 min.

Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met wetenschappers van het Britse Imperial College in London. Zij analyseerden gegevens van 35 geïndustrialiseerde landen om te voorspellen hoe de levensverwachting er de komende jaren zal evolueren.

Dat blijkt in stijgende lijn te zijn, in die mate zelfs dat tegen 2030 de symbolische grens van 90 jaar doorbroken wordt. Die eer is volgens de prognoses weggelegd voor de Zuid-Koreaanse vrouwen, die bij hun geboorte in 2030 naar verwachting 90,8 jaar oud zullen worden. Daarmee heeft het Aziatische land de beste vooruitzichten, wat volgens de onderzoekers geen toeval is.

«Zuid-Koreanen doen een heleboel dingen juist», legt onderzoeker Majid Ezzati uit aan de BBC. «Er is weinig ongelijkheid en het onderwijs en de gezondheidszorg zijn er goed. Ze gaan beter om met een hoge bloeddruk en hebben een van de laagste obesitas-ratio's ter wereld.»

Van alle onderzochte landen hebben de Verenigde Staten in 2030 de laagste levensverwachting bij de geboorte. Met 83,3 jaar voor vrouwen en 79,5 jaar voor mannen komt die levensverwachting op een vergelijkbaar niveau als in Mexico en Kroatië, landen met een gemiddeld inkomen.

Volgens Ezzati zijn de VS op veel vlakken dan ook de tegenpool van Zuid-Korea. «Er is heel veel ongelijkheid in de Amerikaanse samenleving. In die mate dat de prestaties van het hele land eronder lijden. Zo is er in de VS geen algemene ziekteverzekering.»

Ook België wordt genoemd in de studie. Met een geschatte levensverwachting van ongeveer 85 jaar voor vrouwen en 81 voor mannen bengelt ons land in de middenmoot. We doen wel minder goed dan buurland Frankrijk, waar vrouwen die in 2030 geboren worden gemiddeld 88 zullen worden. Daarmee hebben onze zuiderburen de hoogste levensverwachting van alle Europeanen.

De onderzoekers wijzen er ook op dat de kloof tussen beide geslachten gaandeweg steeds kleiner zal worden. Voor de overheden betekent de stijgende levensverwachting een grote uitdaging op vlak van pensioenen en gezondheidszorg, klinkt het nog.