Tegen 2025 wil China 50.000 voetbalacademies openen

Tegen 2025 wil China vijftigduizend opleidingscentra voor jonge voetballers draaiende hebben. Het land hoopt zo het niveau van de nationale ploeg op te krikken. Het einddoel: wereldkampioen worden in 2050.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Clubs die in België een stadion willen bouwen, zullen het kunnen beamen: het helpt enorm als je de steun krijgt van de overheid. Denk maar aan het Eurostadion. In China stelt dat probleem zich niet, want president Xi Jinping is een grote fan van de balsport. Hij is er zo door gebeten dat hij van zijn land een voetbalgrootmacht wil maken.

Om daar in te slagen, wil hij het niveau van het Chinese jeugdvoetbal opwaarderen. Vicepresident Wang Dengfeng heeft aangekondigd dat de Volksrepubliek tegen 2025 vijftigduizend voetbalacademies wil openen. Een verdubbeling van een eerder aangekondigde doelstelling, die 20.000 opleidingscentra tegen 2020 voorop stelde. Elke school zou duizend spelertjes moeten kunnen opleiden. Om elk voetballertje voldoende ruimte te geven, heeft de regering de opdracht gegeven om zeventigduizend nieuwe voetbalvelden aan te leggen.

"Het is een goede manier om onze toekomstige voetbalreserves van talent te voorzien", aldus de vicepresident. "De verbetering van het Chinese voetbal is niet langer een droom."

Alles in het teken van WK

Het land stelt ambitieuze doelstellingen voor zichzelf. Het einddoel is het WK in 2050. Dat tornooi hoopt China zelf te mogen organiseren, zodat de ploeg in eigen land sportief succes kan boeken op het hoogste niveau.

Het sportieve plan omvat meer dan enkel grote investeringen in de jeugdopleidingen. Vorig jaar stelde de nationale voetbalbond Marcelo Lippi aan als nieuwe bondscoach. De Italiaan, die zijn thuisland naar WK-winst leidde in 2006, moet de Volksrepubliek aan een tweede deelname aan het tornooi helpen. Maar de kans dat de ploeg zich plaatst voor Rusland 2018 is klein.

Ook de Chinese clubs doen hun duit in het zakje om de sport in eigen land in de kijker te zetten. Recent overhaalden ze enkele grote namen om in het verre Oosten te komen spelen, al hadden de gulle verloningen daar vaak ook iets mee te maken. Zo verhuisde Rode Duivel Axel Witsel naar Tianjin Quanjian. Daar verdient hij 16 miljoen euro per jaar.