“Voorstel Unia is regelrechte discriminatie”

Voorstel Unia is regelrechte discriminatie

Vlaams parlementslid Axel Ronse (N-VA) neemt Unia-topvrouw Els Keytsman op de korrel. Dat Keytsman er in Het Laatste Nieuws voor pleit om enkel vacatures voor vrouwen te voorzien, kan voor Ronse niet door de beugel. “De taak van Unia is discriminatie tegen te gaan. Met zo’n voorstel organiseert ze echter discriminatie”, aldus Ronse in een reactie aan Belga. Het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia maakte vandaag bekend dat het vorig jaar 20 procent meer dossiers heeft geopend voor mogelijke discriminatie, haatspraak en haatdelicten. “Er is een duidelijke toename van het aantal gevallen van discriminatie in twee domeinen: werk en onderwijs”, stelt Unia.

In Het Laatste Nieuws houdt de directrice van Unia, Els Keytsman, een pleidooi voor “positieve acties bij het aanwerven van personeel”. Zo moet een vacature voor enkel vrouwen bijvoorbeeld kunnen. Keytsman: “Voor bedrijven die merken dat hun personeelsbestand bijvoorbeeld heel blank en mannelijk is en die een inhaalbeweging willen maken. Nu mogen ze geen vacature uitschrijven expliciet voor vrouwen of mensen met een migratie-achtergrond. Want dan ben je aan het discrimineren, terwijl het net gaat om de diversiteit op te krikken”.

Vlaams parlementslid Axel Ronse (N-VA) reageert “geschokt” en verwerpt het voorstel. Ronse: “Discriminatie los je op door aan preventie te doen en door hard op te treden wanneer effectief sprake is van discriminatie. Je lost het helemaal niet op door ze zelf te organiseren. Bovendien willen werkgevers aanwerven op basis van competenties, niet op basis van geslacht, afkomst, geloof of seksuele voorkeur. Werkgevers gaan verplichten om op basis van andere kenmerken dan competenties aan te werven brengt ons terug naar de middeleeuwen”.

Wat de stijging van het aantal klachten betreft, zegt Ronse dat het nodig is om de oorzaken daarvan grondig te bekijken. “Is er effectief sprake van meer discriminatie, vinden mensen sneller de weg naar Unia of gaat het om een combinatie van beide?”, vraagt Ronse zich af.

bron: Belga