Tweede geval van vogelgriep in België

Er is opnieuw een geval van vogelgriep vastgesteld in België. Het Federaal Voedselagentschap FAVV meldt dat het virus is bevestigd bij een wilde zwaan, die dood lag op een vijver in het Vlaams-Brabantse Oud-Heverlee. De ophokplicht blijft nog minstens tot 10 maart van kracht. Het agressieve H5N8-vogelgriepvirus circuleert al sinds eind oktober in bijna heel Europa. Drie weken geleden meldde het FAVV een eerste besmetting in ons land. Bij een houder van siervogels in het Oost-Vlaamse Lebbeke raakten vogels besmet door direct contact met besmette wilde watervogels.

Nieuwe maatregelen komen er naar aanleiding van de tweede besmetting niet. Het Voedselagentschap roept wel nogmaals op om alle verplichte maatregelen vol te houden. In het hele land moeten alle vogels en pluimvee, ook duiven en loopvogels, van hobbyhouders en professionele houders opgehokt worden.

De dieren moeten ook afgeschermd gevoederd en gedrenkt worden. Daarbij mag geen onbehandeld oppervlaktewater gebruikt worden. Daarnaast zijn ook nog steeds markten, verzamelingen en andere evenementen waar pluimvee en/of andere vogels van verschillende houders samenkomen, verboden.

bron: Belga