Negende editie Jeugdparlement buigt zich over hervorming scheiding kerk en staat

door
Belga
Leestijd 2 min.

De negende editie van de parlementaire simulatie Jeugd Parlement Jeunesse (JPJ) vindt plaats van 26 februari tot en met 3 maart in de Senaat in Brussel. Een van de thema's die aan bod komen, is de hervorming van de scheiding van kerk en staat en de financiering van de erediensten. Het Jeugdparlement is een parlementaire simulatie die een honderdtal jongeren uit alle hoeken van België en van verschillende achtergronden samenbrengt. Vijf dagen lang zetelen zij als volksvertegenwoordigers in de Senaat om vier wetsontwerpen te bespreken, erover te debatteren, te onderhandelen, ze te amenderen en uiteindelijk ter stemming te brengen. Deze ontwerpen gaan over actuele thema's en zijn zorgvuldig voorbereid door ministers die op voorhand verkozen zijn.

Dit jaar worden diverse onderwerpen besproken. Naast de hervorming van de scheiding van kerk en staat, staan ook de hervorming van het gevangeniswezen, de hervorming van het parlement en de parlementsverkiezingen en de hervorming van het ouderschapsverlof, vermindering van de arbeidsduur en flexibilisering van de arbeidsmarkt op het programma.

Er bestaan momenteel drie parlementaire simulaties in België: het Vlaams Jeugd Parlement (VJP), het Parlement Jeunesse Wallonie-Bruxelles (PJWB) en het Jeugd Parlement Jeunesse (JPJ). Het JPJ wordt georganiseerd door een groep studenten en deelnemers van de voorgaande edities. Het eerste doel van de simulatie is om jongeren vertrouwd te maken met de parlementaire instellingen en hun procedures. Bovendien biedt het jongeren de mogelijkheid om het woord te nemen over thema's die hen bezighouden. Het project is volledig tweetalig.

bron: Belga