Kamercommissie keurt uitbreiding bijzondere methodes inlichtingendiensten goed

De Staatsveiligheid zal binnenkort ook uitzonderlijke methodes, zoals hacking of telefoontaps kunnen gebruiken voor het opvolgen van extremistische groeperingen of haarpredikers en voor contraspionage. De Kamercommissie Justitie keurde dinsdag in tweede lezing het wetsontwerp goed dat de bijzondere inlichtingenmethodes (BIM) uitbreidt. Daardoor krijgt ook de militaire inlichtingendienst ADIV een duidelijkere rol in de strijd tegen terreur. Het wetsontwerp van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) geeft de inlichtingendiensten – de Staatsveiligheid en de ADIV, de militaire inlichtingendienst – meer slagkracht.
Concreet zullen ze onder bepaalde voorwaarden ook bijzondere methodes kunnen gebruiken in het buitenland. Telefoontjes naar het buitenland zullen bijvoorbeeld ook afgeluisterd kunnen worden. De inlichtingendiensten krijgen de mogelijkheid om gebruik te maken van fictieve identiteiten om hun agenten te beschermen. Er wordt een nieuwe specifieke methode ingevoerd om de inlichtingendiensten de mogelijkheid te bieden om vervoers- en reisgegevens te vorderen.

Minister Vandeput reageert tevreden op de stemming. “Defensie moet kunnen beschikken over een moderne militaire inlichtingendienst, georganiseerd en uitgerust voor de beveiliging van onze nationale belangen”, zegt hij. “Dit aangepast wettelijk kader voor de militaire inlichtingendienst schept duidelijkheid en geeft de dienst de nodige bevoegdheden om krachtdadig te kunnen optreden.”
Verder wordt het arrest van het Hof van Cassatie dat telecomproviders die in België actief zijn verplicht zijn mee te werken door het wetsontwerp wettelijk verankerd.

bron: Belga