Gevangenisbonden verzetten zich tegen “dure” uitbreiding gevangenissen Leuze en Beveren

Het voornemen van minister van Justitie Koen Geens om extra capaciteit vrij te maken in de privaat uitgebate gevangenissen van Beveren en Leuze-en-Hainaut is maandag tegengehouden door de vakbonden. Dat heeft de socialistische bond ACOD meegedeeld. De vakbonden stellen dat de oplossing die de minister voorstelt, te duur is. Minister Geens (CD&V) wil zowel in de gevangenis van Leuze-en-Hainaut als in die van Beveren veertig extra gedetineerden laten opsluiten. Hij sprak daarover maandag met de bonden in het Hoger Overlegcomité, maar daar gingen de vakbonden dwarsliggen tegen de uitbreidingsplannen.

“De gevangenissen van Beveren en Leuze worden met een private partner uitgebaat. Kort gezegd komt dit erop neer dat uitbreiden daar gelijkstaat met betalen”, zegt Gino Hoppe, federaal secretaris van de socialistische overheidsbond ACOD AMiO. “Het bedrag voor de gebruik van de gevangenis ligt er 30 procent hoger dan bij de gevangenissen die we zelf uitbaten. Het gaat om 350.000 euro voor Beveren en evenveel voor Leuze.”

De vakbond is vooral ontstemd omdat er intussen een nieuwe instelling, het Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) in Antwerpen, met 180 plaatsen voor geïnterneerden leegstaat. Maar die plaatsen kunnen nog niet in gebruik worden genomen omdat er nog niet beslist is wie het complex zal uitbaten.
“We begrijpen niet dat er een gebouw word gezet, waarvan men zelfs niet weet wie het gaat uitbaten”, aldus Hoppe. “Daardoor wil men nu onnodig 700.000 euro uitgeven. En ondertussen moeten wij maar besparen, besparen, besparen.”

Het Directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen (EPI) bevestigt dat de vakbonden de uitbreidingsplannen hebben tegengehouden. Maar dat betekent volgens het Gevangeniswezen niet dat de zaak van de baan is. “Het overleg wordt voortgezet”, benadrukt woordvoerster Kathleen Van De Vijver.

bron: Belga