Geluidshinder Brussels Airport – Brussels gewest zal eerste twee maanden geen boetes innen

Om middernacht komt er wel degelijk een einde aan de tolerantie voor de Brusselse geluidsnormen, maar het Brussels gewest zal de eerste twee maanden geen boetes innen. Dat meldt Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault (cdH) dinsdagavond. Er zullen wel processen-verbaal van de inbreuken worden opgesteld en de betrokken luchtvaartmaatschappijen zullen worden geïnformeerd, klinkt het. Door het tweede belangenconflict dat door de Vlaamse regering werd ingediend tegen de Brusselse geluidsnormen als ontvankelijk te beschouwen, neemt premier Charles Michel (MR) een “duidelijke partijdige beslissing”, steekt de mededeling van het kabinet van minister Fremault van wal. De premier treedt daarmee “de basisregels van onze rechtsstaat” met voeten.
“Noch de Vlaamse regering, noch een ander overheidsorgaan heeft de bevoegdheid om een nieuw belangenconflict in te roepen tegen de Brusselse beslissing van 19 mei 2016 om een einde te maken aan de tolerantie op het overschrijden van de geluidsnormen”, luidt het.
Maar gezien “de verwarring die is ontstaan”, wil de Brusselse regering een “verantwoordelijke houding” aannemen. Vanaf middernacht komt er een einde aan de tolerantie en zullen er pv’s worden opgesteld tegen luchtvaartmaatschappijen in overtreding, maar het innen van de boetes wordt gedurende twee maanden geschorst.
Minister Fremault en het Brussels gewest wachten nu op verdere uitleg van de premier. “Maar we hebben geen of weinig vertrouwen in een dialoog”, zegt Adel Lassouli, woordvoerder van Fremault. “Aan de voorwaarden voor een echte dialoog is op dit moment niet voldaan.”

bron: Belga