Filip Watteeuw: “Ontslag van Tom Balthazar was niet nodig”

Filip Watteeuw: "Ontslag van Tom Balthazar was niet nodig"

Groen vroeg sp.a een omslag naar een nieuwe politieke cultuur, niet om het ontslag van Tom Balthazar. Dat zei de Gentse schepen Filip Watteeuw (Groen) in De Meulemeester in Debat (VTM). “Wat voor ons belangrijk was, dat er een omslag kwam in de politieke cultuur”, zei Filip Watteeuw. “Volledige transparantie, ethisch beleggen, de snelle uitstap bij Publipart. In die zin hebben wij het ontslag niet gevraagd, voor ons wat het ook niet nodig.” De Gentse schepen Watteeuw vindt de beslissing van Balthazar “moedig en moeilijk”. “Tom heeft zijn schepenambt altijd heel intens en plichtbewust uitgevoerd, hij is de essentie van zijn schepenambt niet vergeten.” Watteeuw zei wel dat Balthazar een “inschattingsfout” maakte. “Dat heeft te maken met het feit dat er weinig regels zijn, eigen systeemfouten zijn. Hij is daarin meegegaan, zoals zovelen andere, maar heeft altijd keihard gewerkt als schepen.”

CD&V-Oppositiefractieleider Veli Yüksel vindt het persoonlijk een drama voor Tom Balthazar. “Die hoge vergoedingen zijn niet OK en zeker in een stad als Gent waar heel veel mensen het financieel moeilijk hebben en zeker voor een mandataris, voor een socialist, waarvan de partij de slogan ‘eerlijker is beter’ uitschreeuwt”, klonk het.

Filip Watteeuw wil voorts dat de sector van intercommunales transparanter wordt, ook slanker, en pleitte voor een soort all-in formule waarbij schepenen of burgemeesters één vergoeding krijgen, waarbij alle mandaten in functie van het ambt inbegrepen zijn. “Het shoppen om vergoedingen krijgen moet ook gedaan zijn”, klonk het.

Over de Telenetvergoedingen, die onder meer Yves Leterme onmiddellijk na zijn premierschap kreeg, zei Yuksel: “Het is evident dat die zaken, die uitwassen uit het verleden, echt tot het verleden moeten behoren”. Ht CD&V-Kamerlid pleitte verder voor transparantie op alle niveaus, ook voor substructuren, hij hoopt ook dat de kamercommissie duidelijk maakt wat kan en niet kan.

bron: Belga