De paddentrek is begonnen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De grote paddentrek is afgelopen nacht losgebarsten, toevallig op dezelfde dag als vorig jaar. "Dat komt door een combinatie van drie factoren: de afwezigheid van grondvorst, miezerregen en 's nachts minimaal 8 graden", zegt Dominique Verbelen van Natuurpunt. De omstandigheden voor het indrukwekkende natuurfenomeen, waarbij amfibieën massaal van hun winterschuilplaatsen naar voortplantingspoelen trekken, zijn zeker tot donderdagavond goed. Daarna wordt polaire lucht verwacht en zal de trek allicht tijdelijk stilvallen. "Doorgaans bouwt de paddentrek langzaam op met een trage start midden tot eind februari, om te pieken in de eerste of tweede week van maart", zegt Verbelen. "In 2016 viel een eerste piek op 20 en 21 februari, maar viel daarna onmiddellijk stil omwille van een winterprik. De grote trekgolf kwam toen echter pas vanaf 20 maart op gang en hield aan tot 27 maart."

De paddentrek zet ook Vlamingen in beweging: vorig jaar werden op 223 plaatsen in 119 Vlaamse steden en gemeenten amfibieën een weg overgezet. Want door ons dichte wegennet, eindigt de tocht naar nieuw leven vaak in de dood. Uit de jaarlijkse telling van Dieren onder de Wielen prijkt de pad op de bovenste plaats. Net daarom vraagt Natuurpunt aan automobilisten om op de aangegeven plaatsen de snelheid tot 30 kilometer per uur te minderen.

Jaarlijks zetten vrijwilligers ruim 150.000 amfibieën over, vooral de gewone pad, maar ook de bruine kikker of Alpenwatersalamander, maar ook zeldzame soorten, zoals de kamsalamander, de rugstreeppad of heikikker, worden soms in emmers aangetroffen.

bron: Belga