Contactloos betalen wordt ook mogelijk met de smartphone

Contactloos betalen wordt ook mogelijk met de smartphone

Er komt binnenkort een nieuwste alternatief voor de klassieke betaling met een bankkaart op de markt. Zo breidt Bancontact na de zomer de eigen betaalapp uit met contactloos mobiel betalen. Belfius start reeds in april met contactloos betalen via de eigen app. Nieuwe technologie maakt al langer haar opmars aan de winkelkassa. Zo integreerden verschillende banken mobiel betalen in de eigen app (door een code te scannen) en er zijn ook de betaalapps van Bancontact, Payconiq en SEQR. Bovendien zijn er ook banken die reeds contactloos betalen via de bankkaart aanbieden.

De nieuwste methode wordt dus contactloos betalen via de smartphone. Daarbij wordt dezelfde NFC-technologie gebruikt als bij bankkaarten die uitgerust zijn voor contactloos betalen. De gebruiker zal de smartphone nabij de betaalterminal moeten houden, waarna de betaling plaatsvindt.

Belfius integreerde de functie in de eigen app. Voor bedragen kleiner dan 20 euro is geen pin-code nodig, voor grotere bedragen moet die via smartphone ingevoerd worden. Het systeem wordt vanaf april gelanceerd voor “5.000 intensieve Android-gebruikers”. Dan volgt een gefaseerde uitrol naar alle klanten met een mobiel toestel dat op Android draait, wat ten laatste tegen juni rond moet zijn. De contactloze betaling is volgens Belfius tweemaal sneller dan de klassieke kaartbetaling.

Banccontact werkte mee aan de ontwikkeling, voegt het bedrijf toe. Bancontact lanceert zelf na de zomer contactloos betalen via de eigen app, die de kaap van vijf miljoen gebruikers rondde.

Wie een iPhone heeft, blijft in beide gevallen op zijn honger zitten omdat Apple de NFC-chip niet vrijgeeft voor andere toepassingen.

Voor de contactloze betaling moet de terminal wel uitgerust zijn met NFC, voluit Near Field Communication. Tegen eind dit jaar moet NFC bschikbaar zijn op alle betaalterminals in het land.

bron: Belga