Champions League - Manchester City klopt Monaco met 5-3, Atlético wint bij Leverkusen met 2-4

Leestijd 3 min.

Manchester City en Kevin De Bruyne hebben dinsdag hun heenwedstrijd in de achtste finales van de Champions League met 5-3 gewonnen tegen AS Monaco. Het Atlético Madrid van Yannick Carrasco behaalde een goede uitgangspositie door Bayer Leverkusen met 2-4 te kloppen. De returns zijn voorzien op 15 maart. De Monegasken begonnen met lef aan de wedstrijd in het Etihad Stadium, maar de koploper van de Ligue 1 keek na 26 minuten toch tegen een 1-0 achterstand aan. Leroy Sané hield verschillende Monaco-spelers aan de praat, kreeg het leer terug van David Silva en bood Raheem Sterling vervolgens de openingstreffer aan. Niet veel later kwam Monaco op gelijke hoogte. Radamel Falcao (ex-Manchester United en -Chelsea) kopte de gelijkmaker tegen de netten. Vijf minuten voor rust moesten de Citizens een tweede bittere pil slikken. Djibril Sidibé lanceerde met een vrije trap goudhaantje Kylian Mbappé, die Willy Caballero fusilleerde.

Meteen na de rust kregen de bezoekers een strafschop na een overtreding van Nicolas Otamendi. Maar Caballero bracht redding op de elfmeter van Falcao. Aan de overzijde trof Sergio Aguëro wel raak, al ging doelman Danijel Subasic niet vrijuit op zijn schot. Meteen daarna zette Falcao zijn penaltymisser recht met een heerlijke lob, waardoor Monaco opnieuw op voorsprong kwam. Maar nog was het doelpuntenfestijn niet voorbij. City trok uiteindelijk aan het langste eind na een volley van Agüero (71.) en een binnentikker van John Stones (77.), het laatste doelpunt kwam er op hoekschop van De Bruyne. In het slot legde Sané (82.) de eindstand vast.

Vincent Kompany moest geblesseerd verstek laten gaan voor het duel met Monaco. Volgende week kan de verdediger volgens coach Pep Guardiola zijn rentree maken.

In de BayArena kwam Bayer Leverkusen na twaalf minuten goed weg. Wendell duwde een voorzet bijna in eigen doel, maar de deklat behoedde de thuisploeg voor de 0-1. Vijf minuten later was het toch prijs. Saúl Níguez krulde het leer heerlijk in doel: 0-1. De CL-runner-up van 2013-14 en vorig seizoen lukte in de 25e minuut een tweede treffer. Kevin Gameiro was niet zelfzuchtig, Antoine Griezmann knalde via de lat binnen.

Karim Bellarabi wakkerde vroeg in de tweede helft het geloof bij de Duitse supporters weer aan. Karim Bellarabi prikte een voorzet van Benjamin Henrichs binnen. Gameiro knalde daarna op de lat, even later schoot de Franse aanvaller de 1-3 binnen op strafschop. Maar de thuisploeg gaf de moed niet op, zeker niet wanneer Atlético-doelman Miguel Ángel Moyà de bal tegen zijn eigen verdediger Stefan Savic duwde. De Montenegrijn zag op het scorebord zijn naam achter de 2-3 verschijnen. Toch bleek Atlético een maatje te groot. De ingevallen Fernando Torres toonde dat hij nog steeds zijn neus voor goals heeft: 2-4. Bij Bayer Leverkusen mocht Leon Bailey nog enkele minuten meepikken, maar de ex-speler van Racing Genk kon niets meer aan de score veranderen. De Duitsers staan in de terugmatch voor een erg moeilijke opdracht. Carrasco werd in de 78e minuut naar de kant gehaald.

Woensdag staan met FC Porto-Juventus en FC Sevilla-Leicester nog twee heenwedstrijden van de achtste finales op het programma.