Zweedse premier "verrast" door uitspraken Trump

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Zweedse premier Stefan Löfven was naar eigen zeggen "verrast" door de verklaringen van de Amerikaanse president Donald Trump over zijn land. Eerst leek Trump te suggereren dat er iets ernstig gebeurd was in Zweden, terwijl er niets aan de hand was, daarna haalde hij uit naar het Zweedse migratiebeleid. Trump sprak zaterdag tijdens een bijeenkomst met aanhangers over Zweden. "Kijk wat er gisterenavond gebeurde in Zweden. Zweden! Wie kan dat geloven? Ze lieten grote hoeveelheden (migranten) binnen. Ze ondervinden problemen die ze nooit voor mogelijk hadden gehouden", sprak de president, die ook verwees naar Brussel, Nice en Parijs en op die manier leek te suggereren dat er ook in Zweden een aanslag was geweest.

Daar was niets van aan en al snel staken de Zweden en anderen de draak met Trump. Onder de hashtag #LastNightInSweden (gisterenavond in Zweden) verscheen grap na grap op Twitter. De vroegere premier van Zweden Carl Bildt (1991-1994) reageerde bijzonder scherp: "Zweden? Terreuraanslag? Wat heeft hij gerookt?".

Een dag later legde Trump op Twitter uit dat hij verwees naar een item op de conservatieve zender Fox News over immigratie in Zweden. Vandaag deed de president er nog een extra Twitter-bericht bovenop: "de FAKE NEWS media probeert te zeggen dat de grootschalige migratie in Zweden prachtig werkt. NOT!".

Vandaag reageerde ook de huidige Zweedse premier, Stefan Löfven. "Ik was, net als veel anderen denk ik, verrast over de gemaakte commentaren", zei hij. "Zweden beschikt, net als veel andere landen, over mogelijkheden en staat voor uitdagingen. We werken daar elke dag aan. Maar ik denk ook dat iedereen zijn verantwoordelijkheid moet nemen door de feiten correct te gebruiken en alle informatie te verifiëren alvorens ze te verspreiden."

Bron: Belga