Welsh Open snooker - Stuart Bingham brengt vierde rankingtitel op zijn palmares

door
Belga
Leestijd 2 min.

Stuart Bingham heeft zondag in Cardiff het Welsh Open snookertoernooi gewonnen. In de finale versloeg de 40-jarige Engelsman zijn dertien jaar jongere landgenoot Judd Trump met 9-8. Bingham trok het laken naar zich toe na een tactisch steekspel met weinig hoge breaks. "Ball Run" had in de eerste sessie een 5-3 voorsprong opgebouwd en hield tot 7-6 het commando. Trump kwam echter het eerst op één frame van de toernooizege. Toch kon Bingham nog een vervolg breien aan de zenuwslopende finale. In het beslissende zeventiende frame kregen beide spelers kansen en kon Bingham er als eerste één ten volle benutten.

Voor Bingham begon het in 1999 allemaal in het Welsh Open. Het was het eerste proftoernooi waar hij zich voor kwalificeerde. Zondag stond hij voor de tweede keer in de finale. In 2013 moest hij met 9-8 de duimen leggen voor de Schot Stephen Maguire. Bingham heeft nu vier full rankingtoernooien op zijn palmares. In 2011 won hij het Australian Open, in 2014 het Shanghai Masters en in 2015 werd hij wereldkampioen.

"Die eerste zege in Australië gaf me veel vertrouwen voor het vervolg van mijn carrière en het WK winnen was natuurlijk het ultieme", verklaarde Bingham. "Daarna was het toch lang wachten op de volgende prijs. Ik ben heel blij dat ik net hier heb kunnen bewijzen dat ik nog bij de top behoor. Dit betekent heel veel voor mij."

"Ik heb het vanmiddag al in de eerste frames weggegeven", besefte Trump. "Ik miste te veel makkelijke ballen. Het is mooi dat ik dan toch nog kon terugkomen, maar ik speelde niet mijn beste snooker en Bingham is dan ook de verdiende winnaar. Op naar het WK nu. Hopelijk is het daar mijn beurt."

Bingham volgt op de erelijst Ronnie O'Sullivan op. Die ging er deze keer al in de tweede ronde uit en was daarmee slechts één van de vele grote namen die voortijdig uitgeschakeld werden. Als eerste kreeg Bingham de Ray Reardon Trophy in handen. De trofee is sinds dit jaar vernoemd naar de Welshe snookerlegende en de zesvoudige wereldkampioen, 84 inmiddels, kwam hem zelf overhandigen. Daarnaast mocht Bingham 70.000 pond (81.500 euro) in ontvangst nemen, Trump moest het met 30.000 pond stellen. Op de wereldranglijst blijft Bingham de nummer twee, op ruime afstand van Mark Selby. Trump klom van de vierde naar de derde stek op. Luca Brecel sneuvelde in Cardiff al in de eerste ronde en zakte van 26 naar 30.

.

bron: Belga