Vrouwen aan het hoofd van twee grote Saoedische financiële instellingen

Vrouwen aan het hoofd van twee grote Saoedische financiële instellingen

Twee belangrijke financiële instellingen in Saoedi-Arabië, waaronder de beurs, komen onder leiding te staan van een vrouw. Een opvallende gebeurtenis in het ultraconservatieve land waar vrouwen bijvoorbeeld niet mogen autorijden. Nadat vorige week al was bekendgemaakt dat Sarah al-Suhaimi de Saoedische beurs (Tadawul) zou gaan leiden, werd zondag aangekondigd dat bij de bank Samba Financial Group voortaan Rania Mahmoud Nashar het bewind gaat voeren.
Nashar wordt door een Amerikaanse organisatie die strijdt tegen financiële fraude beschouwd als een van de specialisten van de strijd tegen witwassen, aldus de financiële instelling.
Vrouwen bekleden wel vaker belangrijke posities in Saoedi-Arabië. Zo is Sarah al-Suhaimi ook al de topvrouw van de investeringsbank NCB Capital.

Toch blijft de benoeming van een vrouw opvallend. Zij mogen in het land immers alleen een beroep uitoefenen, studeren of op reis gaan naar het buitenland indien ze daarvoor de goedkeuring krijgen van een naaste, zoals hun vader, echtgenoot of broer.
Saoedi-Arabië probeert wel vrouwen meer aan het werk te krijgen. In het laatste kwartaal van vorig jaar bedroeg de werkloosheidsgraad bij Saoedische mannen 5,7 procent, bij de vrouwen was dat 34,5 procent.

bron: Belga