Trumps nieuwe ontwerpbesluit zou zelfde zeven moslimlanden viseren

Trumps nieuwe ontwerpbesluit zou zelfde zeven moslimlanden viseren
Trumps nieuwe ontwerpbesluit zou zelfde zeven moslimlanden viseren

Donald Trumps nieuwe poging om een inreisverbod in te voeren omvat volgens de krant Wall Street Journal dezelfde zeven landen als het besluit dat de rechterlijke toets niet doorstond. De krant verwijst maandag naar een nota over een nieuw presidentieel besluit dat in het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten zou circuleren. Opnieuw worden de overwegend islamitische landen Irak, Iran, Jemen, Libië, Somalië, Soedan en Syrië geviseerd.
De president van de VS voerde in januari een inreisverbod van 90 dagen in voor inwoners en vluchtelingen uit die landen, naar eigen zeggen vanwege het risico van terreur. Wereldwijd kwam hem dat op kritiek te staan. Uiteindelijk hield het gerecht het verbod tegen. De VS-regering verklaarde de zaak niet voor het hooggerechtshof te zullen brengen. Een nieuw besluit wordt nog deze week verwacht. Op dit moment zouden besprekingen nog aan de gang zijn.

Volgens de Wall Street Journal gaat het ontwerp in op de bezwaren van de rechters. Zo zouden mensen met een permanente verblijfsvergunning of met de dubbele nationaliteit een uitzondering genieten. VS-minister van Binnenlandse Zaken John Kelly zei in München dat een nieuw inreisverbod pas na een overgangsfase volledig van kracht zou worden.

Bron: Belga