Socialistische kandidaat Moreno op kop bij presidentsverkiezingen in Ecuador

door
Belga
Leestijd 1 min.

De linkse voormalige vicepresident Lenin Moreno stond zondag aan de leiding na de eerste ronde van de Ecuadoraanse presidentsverkiezingen, zo bleek uit de exitpolls. Volgens televisiezender TVC zette Moreno een verkiezingsresultaat van 36,1 procent neer, precies tien procent meer dan zijn conservatieve rivaal Guillermo Lasso (26,1 procent). De televisiezenders Ecuavisa en Teleamazonas voorspelden 39,4 procent voor Moreno en 27,7 procent voor Lasso.

Om te winnen in de eerste ronde moet een kandidaat 40 procent van de stemmen halen plus een voorsprong van tien procent. Is dat niet het geval vindt op twee april een tweede ronde plaats.

De officiële resultaten worden zondag rond 20 uur lokale tijd verwacht, zondagnacht twee uur in België.

Moreno, een gewezen vicepresident, is de kandidaat van de regeringscoalitie Alianza Pais. Hij is rolstoelgebruiker sinds hij werd neergeschoten tijdens een overval. Als hij wint wordt verwacht dat hij de linkse agenda van aftredend president Rafael Correa zal verderzetten.

Guillermo Lasso van de rechtse alliantie Creo-Suma is een ex-bankier. Hij wilde WikiLeaks-stichter Julian Assange uit de Ecuadoraanse ambassade in Londen laten zetten, waar hij zich al bijna vijf jaar schuilhoudt.

De rechtse libertaire Cynthia Viteri, de enige vrouw onder de acht kandidaten, eindigt in alle exitpolls op de derde plaats.

bron: Belga