Publifin – Vergoedingen waren unaniem goedgekeurd

De vergoedingen bij de sectorcomités van de Luikse intercommunale Publifin waren unaniem goedgekeurd door de raad van bestuur in 2013. Dat heeft Gil Simon, secretaris-generaal van Nethys, maandag gezegd in de onderzoekscommissie van het Waals parlement. De vergoedingen van de vertegenwoordigers in de sectorcomités, waar niet noodzakelijk een prestatie tegenover moest staan, leidden tot het Publifin-schandaal in Franstalig België. Volgens Simon werd het eerste sectorcomité opgericht in 2010, toen de intercommunale voor gasvoorziening ALG opging in ALE-Tecteo. De gemeenten uit Verviers vreesden geen toezicht meer te kunnen houden op de gasactiviteiten na de fusie. Het sectorcomité liet dat toe.
Het comité zou blijven bestaan tot aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2012, maar in 2013 werd besloten om twee nieuwe sectorcomités op te richten.
Simon benadrukte dat het om raadgevende organen ging waar geen beslissingen konden worden genomen, in tegenstelling tot bij andere intercommunales. Een dergelijk systeem van sectorcomités is niet illegaal, aldus de secretaris-generaal. “Ik denk niet dat ze niet mochten bestaan, het was niet illegaal om ze op te richten of ze te laten voortbestaan”, aldus Simon. Volgens een rapport van de Waalse administratie was er inderdaad geen sprake van illegaliteit, maar wel van een gebrek aan ethiek.

bron: Belga