Pence "teleurgesteld" dat hij van Flynn misleidende info kreeg

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence zegt "teleurgesteld" te zijn dat de vorige week opgestapte nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn hem misleidende info gaf over de telefoongesprekken die hij met de Russische ambassadeur had. Na slechts drie weken als Trumps veiligheidsadviseur moest Flynn vorige week ontslag nemen. Eerder had hij toegegeven met de Russische ambassadeur, Sergej Kisljak, gebeld te hebben over het opheffen van de Amerikaanse sancties tegen Rusland, nog voor Trump was aangetreden. "Ik was teleurgesteld te moeten vernemen dat de feiten die generaal Flynn me had bezorgd onnauwkeurig waren, maar ik sta helemaal achter de beslissing van de president om om zijn ontslag te vragen", zei Pence tijdens zijn bezoek aan de Navo in Brussel. De kwestie is, nog volgens Pence, "fatsoenlijk en tijdig afgehandeld".

Een Amerikaanse wet verbiedt gewone burgers, zoals Flynn destijds nog was, om aan diplomatie te doen met buitenlandse functionarissen. In de 200 jaar dat deze wet bestaat, werd hij echter nooit gebruikt om iemand te vervolgen. Tijdens zijn hectische persconferentie van vorige week gaf Trump aan dat dat ook niet het probleem was. "Hij deed gewoon zijn job", zei de Amerikaanse president. Hij vroeg om Flynns ontslag omdat hij Pence niet correct had geïnformeerd: eerst had Flynn gezegd dat hij in zijn telefoongesprek met Kisljak niets gezegd had over de sancties, en Pence had dit in tv-optredens herhaald.

Of Pence ook "teleurgesteld" is over de misleidende info die het Amerikaanse volk van zijn president krijgt, is niet duidelijk.

bron: Belga