Mike Pence: “Amerikaanse engagement met Europese Unie is onwrikbaar”

Mike Pence: "Amerikaanse engagement met Europese Unie is onwrikbaar"

De Verenigde Staten zijn niet van plan hun betrokkenheid bij de Europese Unie te laten vallen. Dat was de duidelijke boodschap van de Amerikaanse vicepresident Mike Pence tijdens zijn bezoek aan Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad. “Het engagement van de VS met de EU is onwrikbaar en duurzaam”, zei hij. Hoe zullen de Verenigde Staten de Europese Unie benaderen nu Donald Trump president is? Dat is de vraag die al weken gesteld wordt, zeker na de lovende woorden van Trump voor de Brexit, het aangekondigde Britse vertrek uit de EU. Trumps kritiek op vrijhandel belooft bovendien niet veel goeds voor de aanslepende onderhandelingen over het trans-Atlantisch vrijhandelsakkoord TTIP.

Het was uitkijken naar wat Trumps vicepresident Mike Pence over Europa te zeggen had, tijdens zijn bezoek aan de Europese instellingen maandagochtend. Na zijn ontvangst door Donald Tusk had Pence opvallend lovende woorden voor de Europees-Amerikaanse samenwerking.
“Het engagement van de VS met de EU is onwrikbaar en duurzaam”, zei hij. “President Trump en ik kijken ernaar uit met u en de Europese Unie samen te werken om ons politieke en economische partnerschap te verdiepen”, richtte hij zich tot Tusk.

Tusk zelf zei dat Europa “op de onverdeelde en ondubbelzinnige steun” van de VS voor een verenigd Europa rekent. “De wereld zou er ontegensprekelijk slechter aan toe zijn als Europa niet verenigd zou zijn.” Later brak ook Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker opnieuw een lans voor een verenigd Europa.

Gezien Donald Trumps opvattingen over internationale handel was het ook opmerkelijk dat Pence woorden van lof had voor de economische relaties tussen Europa en de VS. “De trans-Atlantische handel verzekert 14 miljoen jobs op beide continenten en verbetert het leven en het welzijn van al onze burgers”, luidde het. Pence kondigde wel “harde maar noodzakelijke” economische keuzes aan.

bron: Belga