Jean-Claude Juncker wijst Mike Pence op sterke Europees-Amerikaanse relaties

Jean-Claude Juncker wijst Mike Pence op sterke Europees-Amerikaanse relaties

Na Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk en Europees buitenlandverantwoordelijke Federica Mogherini was het maandag de beurt aan Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker om Mike Pence te ontvangen. Juncker toonde zich opgetogen dat de Amerikaanse vicepresident Europa gekozen heeft als bestemming voor zijn eerste buitenlandse reis. Over het belang dat de Verenigde Staten aan de Europese Unie hechten, is de voorbije weken en maanden heel wat twijfel ontstaan. Niet in het minst omdat de nieuwe president Donald Trump lovende woorden had voor de Brexit, het aangekondigde vertrek van Groot-Brittannië uit de EU.

“Het moment is niet gekomen om Europa en de Verenigde Staten te verdelen”, zei Juncker maandag toen hij Pence begroette. “De stabiliteit in de wereld hangt voor een groot deel af van de goede relaties tussen de VS en de EU.” Ook de wederzijdse economische relaties zijn belangrijk, benadrukte Juncker.

Pence liet niet in zijn kaarten kijken. De Verenigde Staten nemen zich voor om hun “samenwerking en partnerschap” met Europa aan te houden, zei hij. Juncker waarschuwde nog dat Europa verenigd moet blijven, maar daar ging Pence niet op in.

bron: Belga