Iran voert nieuwe rakettests uit, ondanks Amerikaanse druk

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Iraanse Revolutionaire Garde heeft opnieuw enkele rakettests uitgevoerd. Dat heeft het leger meegedeeld aan het door de staat gecontroleerde nieuwsagentschap Fars. Nauwelijks enkele weken geleden hadden de VS nog sancties opgelegd aan Iran vanwege eerdere rakettests.

De lanceringen maakten deel uit van een drie dagen durende oefening. Volgens het Iraanse leger waren de tests nodig om voorbereid te zijn op een militaire aanval van "buitenlandse agressors".

Er werden geen details meegedeeld over de reikwijdte van de raketten.

Begin deze maand hadden de VS nog beslist om dertien mensen en twaalf bedrijven te sanctioneren wegens hun betrokkenheid bij het Iraanse rakettenprogramma. Dat gebeurde nadat Teheran nieuwe rakettests had uitgevoerd, wat volgens Washington een inbreuk vormde op de nucleaire deal die de internationale gemeenschap met Iran had gesloten.

Iran ontkent dat er sprake is van een inbreuk, omdat geen van de geteste raketten in staat zou zijn om een kernkop te dragen. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif benadrukte afgelopen weekend tijdens de veiligheidsconferentie in München dat de Iraanse militaire programma's geen bedreiging vormen voor andere landen. Teheran wil enkel het eigen grondgebied beschermen, zo klonk het.

Bron: Belga