Iran en Saoedi-Arabië willen plooien gladstrijken over hadj

Iran en Saoedi-Arabië willen plooien gladstrijken over hadj

Iran gaat een delegatie naar Saoedie-Arabië sturen die ervoor moet zorgen dat de Iraanse pelgrims tijdens de jaarlijkse hadj opnieuw toegang krijgen tot Mekka. Dat heeft het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken meegedeeld. De maatregel was nodig vanwege de toenemende spanningen tussen beide moslimlanden.
Riyad had Iraniërs vorig jaar nog verboden om de grote bedevaart naar de Saoedische stad Mekka te maken. Officieel gebeurde dat omdat de “voorwaarden niet vervuld” waren voor een Iraanse deelname aan de pelgrimstocht. Normaal gezien nemen elkaar jaar honderdduizenden Iraniërs deel aan de hadj.

Hoewel er nog altijd sprake is van onderlinge spanningen, zullen beide landen nu toch rond de tafel gaan zitten om een oplossing te vinden voor de volgende pelgrimstocht naar Mekka. De eerste gesprekken zullen donderdag plaatsvinden, zegt Bahram Ghasem, woordvoerder van Buitenlandse Zaken in Teheran.

Beide landen hebben aangegeven dat ze voorstander zijn van een deelname van de Iraniërs aan de komende hadj, die 11 september zal plaatsvinden. De relaties tussen het soennitische Saoedi-Arabië en het sjiitische Iran hebben sinds januari 2016 een dieptepunt bereikt. Riyad had alle betrekkingen verbroken nadat Iraniërs de Saoedische ambassade in Teheran hadden bestormd, uit protest tegen de terechtstelling van de sjiitische geestelijke Nimr al-Nimr. Ook de burgeroorlogen in Jemen en Syrië, waar Iran en Saoedi-Arabië andere partijen steunen, bemoeilijken de relaties.

bron: Belga