Inwoners van Griekse gemeente protesteren tegen kinderen uit vluchtelingenkamp op school

Inwoners van Griekse gemeente protesteren tegen kinderen uit vluchtelingenkamp op school
Inwoners van Griekse gemeente protesteren tegen kinderen uit vluchtelingenkamp op school

In de gemeente Oreokastro, in het noorden van Griekenland, is het maandag tot een confrontatie gekomen tussen een deel van de dorpsbewoners en de politie. De betrokken inwoners verzetten zich al enkele maanden tegen het feit dat kinderen uit een nabijgelegen vluchtelingenkamp onderwijs kunnen krijgen in de lokale school. Op videobeelden van de Griekse omroep Skai is te zien hoe tientallen politiemensen er ternauwernood in slagen voor- en tegenstanders van de vluchtelingen uit elkaar te houden.

Oreokastro, een gemeente met ongeveer 20.000 inwoners, heeft de voorbij maanden al herhaaldelijk het nieuws gehaald als gevolg de acties van dorpsbewoners die zich verzetten tegen de komst van schoolkinderen uit het vluchtelingenkamp. Er is ook een nationalistische actiegroep opgericht die zich de ‘Patriottische Vereniging van de Griekse Burgers van Oreokastro’ noemt. De groep geeft zich op Facebook nogal verbloemd uit als een verdediger van de “waarden van het land”.

Het door een financiële crisis geplaagde Griekenland wordt ook zwaar getroffen door de asielcrisis, onder meer als gevolg van het nauwelijks naleven van het Europese spreidingsplan. Sinds het sluiten van de Balkanroute, ongeveer een jaar geleden, zitten er zowat 60.000 migranten vast in Griekenland. Bovendien komen er dagelijks nog nieuwe vluchtelingen aan vanuit Turkije.
De Griekse situatie heeft op enkele plaatsen al tot racistisch geweld geleid. Zo is op het eiland Chios, in de Egeïsche Zee, eind vorig jaar nog een vluchtelingenkamp aangevallen door leden van de extreemrechtse partij Gouden Dageraad.

Bron: Belga