Flahaut spreekt Bracke tegen

Flahaut spreekt Bracke tegen

PS’er André Flahaut is niet te spreken over de claim van Siegfried Bracke (N-VA) dat hij “naar alle waarschijnlijkheid de enige Kamervoorzitter (is) in jaren die niets heeft bijverdiend in de privé”. De Franstalige socialist spreekt van “oneerlijke insinuaties” en benadrukt dat hij als Kamervoorzitter niet bijkluste. Ook Patrick Dewael (Open Vld) bekleedde tijdens zijn ‘echte’ termijn als voorzitter trouwens geen andere mandaten, merkt men in liberale kringen op. Bracke trok zich terug als kandidaat-lijsttrekker voor de Gentse N-VA, na de heisa rond zijn zitje in een adviesraad van Telenet. Bracke gaf dat voor 2014 én 2015 aan als bezoldigd mandaat, zo blijkt op de gespecialiseerde website cumuleo.be. Maar op een persconferentie verzekerde de N-VA’er maandag dat hij Telenet geen factuur stuurde voor “de volle jaren” dat hij Kamer voorzat, 2015 en 2016 dus.

Bracke claimde in één adem ook dat hij “naar alle waarschijnlijkheid de enige Kamervoorzitter (is) in jaren die niets heeft bijverdiend in de privé”. En ook volgens partijvoorzitter Bart De Wever spreken de private bijverdiensten van de voorgangers van Bracke als Kamervoorzitter “boekdelen”.

PS’er Flahaut reageert alvast als een wesp gestoken. Volgens de voormalige Kamervoorzitter probeert Bracke met “oneerlijke insinuaties” de aandacht af te leiden. Flahaut verzekert dat hij geen enkele betaalde activiteit in de privé uitoefende toen hij tussen juli 2010 en juni 2014 de Kamer voorzat. “Hij kan dat controleren op cumuleo.be.”

Ook Patrick Dewael oefende tijdens zijn ‘echte’ voorzitterschap – van 31 december 2008 tot juli 2010 – geen enkel mandaat uit buiten de politiek, beklemtoont men in liberale kringen. Dewael zetelde echter wel in dezelfde adviesraad van Telenet na de verkiezingen van 2014, toen hij in afwachting van de vorming van een nieuwe regering en de aanstelling van een nieuwe Kamervoorzitter gedurende drie maanden even weer Kamervoorzitter was.

Andere voorgangers van Bracke waren Herman Van Rompuy (CD&V) en Herman De Croo (Open Vld). Zij hielden er tijdens hun Kamervoorzitterschap wel nog bezoldigde privéfuncties op na. Volgens cumuleo.be was Van Rompuy met name actief bij Dexia Bank en de Koninklijke BAM Groep. De Croo was tijdens zijn voorzitterschap onder meer nog actief als landbouwer, advocaat en bestuurder bij het investeringsvehikel Texaf NV.

bron: Belga